Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Láthatóvá tenni a láthatatlant - Konferencia a felszín alatti vizekkel való gazdálkodásról

  •  Hírek
  • 2022-02-17 14:40:00
A Magyar Hidrológiai Társaság – partnerszervezeteinek özreműködésével – országos szakmai konferenciát rendez a felszín alatti vizekkel való gazdálkodásról.

Az utóbbi évtized egyik „legviharosabb” szakmai területe a felszín alatti vizekkel való gazdálkodás helyzete. Magyarország jelentős területein túlhasználat mutatkozik a felszín alatti víztestekben és ez negatív hatással van az ivóvízbázisok készleteire is. Az engedély nélkül épített kutak száma 1990 után fokozatosan emelkedett, a becslések szerint napjainkban az az épített kutaknak évente 90-95%-át fúrják engedély nélkül. A jelenlegi engedély nélküli kutakkal a felszín alatti vizekből származó vízkivételek mintegy 20%-át termelik ki. Az engedély nélküli és a felhagyott kutak veszélyeztetik a vízhasználatok fenntarthatóságát. Az utóbbi évtizedekben a kutak engedélyezéséhez kapcsolódó jogalkotás alapvetően nem szakmai alapokon nyugszik. A konferencia célja a felszín alatti vizekkel való gazdálkodás helyzetének, problémáinak bemutatása és ezekkel kapcsolatban ajánlások elfogadása. Az ajánlások tervezetét előzetesen közzétesszük.

A konferencia társszervezői, támogatói: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar (NKE VTK), Felszín Alatti Vizekért Alapítvány (FAVA), Hidrogeológusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Nemzeti Tagozata (IAH MNT), Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozata (MMK VVT), Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz), Magyar Vízkútfúrók Egyesülete (MVE).

A konferencia időpontja: 2022. március 25. 11 óra

A konferencia helyszíne: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatási Központ I. előadó  (1089 Budapest, Üllői út 82.)

A konferenciára jelenléti és online formában kerül sor.

 A konferencia programja:

Szlávik Lajos
 Megnyitó

Rózsa Attila–Lénárt László
A rossz és az illegális kutak műszaki problémái

Bándi Gyula

A vízhez való jog, különös tekintettel a felszín alatti vizekre és védelmük nehézségeire

Tahy Ágnes–Szöllősi-Nagy András

A felszín alatti vízkészlet-gazdálkodás problémái – nemzetközi kitekintéssel

Szongoth Gábor–Kumánovics György–Csiszár Endre

Javaslat az illegális kutak okozta problémák megoldására

Szlávik Lajos

 Konferencia zárása, ajánlások megvitatása, elfogadása

 

A regisztrációs felület a következő linkre kattintva érhető el:
https://ludevent.uni-nke.hu/event/1657/

Figyelmükbe ajánljuk egyúttal Társaság unk további Víz Világnapi rendezvényeit is, melyek honlapunkon külön rovatban, illetve az alábbi linken érhetőek el:
http://www.hidrologia.hu/mht/index.php?option=com_content&task=view&id=1141&Itemid=74

 

Megosztás