Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

INNOVÍZ - Innovatív megoldások a felszín alatti

vízkészletek fenntartható hasznosítása

érdekében

           

Főoldal

Projekt adatok

Projekt eredmények

Projekt céljai

Kutatási program moduljai,
szervezeti felépítés

Fotodokumentáció

Kapcsolat

 

 

Kutatási program moduljai: A pályázat keretében három egymáshoz kapcsolódó modul keretében kívánunk újszerű és előremutató, a vízgazdálkodást segítő megoldásokat kidolgozni és/vagy terepi körülmények között tesztelni:

1.      Az első modulban a felszín alatti áramlási viszonyok és az éghajlat változási aspektusok összefüggését, valamint az utánpótlódás időbeli alakulását környezeti izotópok segítségével vizsgáljuk.

2.      A talajművelés eredményeképpen kialakuló talaj szerkezet romlásnak és a talajtömörödési zóna létrejöttének kedvezőtlen vízgazdálkodási hatásai vannak, ezért innovatív módszertani javaslatokat dolgozunk ki, amivel csökkenthetők a talajok vízgazdálkodási szélsőségei, és növelhető a növények által felvehető víz mennyisége.

3.    Hazánkban nagy kihívást jelent a víziközmű-szolgáltatók 20-30%-os üzemi hálózati vesztesége, ami az évi 700 millió m3-es ivóvíz célú vízkivételt tekintve nem csak rendkívüli erőforrás pazarlás, hanem komoly gazdasági veszteségként jelentkezik. A modulban új lehetőségeket ajánlunk a rejtett vízszivárgások, csőtörések indirekt módszerekkel történő beazonosítására.